петак, 15. јануар 2010.

Feng shui - NOVAC

Kineska tronoga zaba



Omiljena medju korisnicima feng suija, ova zaba je savrsen simbol bogatstva i blagostanja.

Nekoliko se mitova vezuje za poreklo ovoga verovanja.Naime u mitu o Osam besmrtnika zena od jednoga je ukrala eliksir besmrtnosti od Kraljice zapada, His Vang Mu. Pobegla je na Mesec gde je pretvorena u zabu. Ali nakon sto je okusila eliksir postala je besmrtna, i nakon sto je pretvorena u zabu molila je za milost. Bogovi su se smeksali, tako da je gornji deo tela poprimio oblik ruznog stvorenja, a donji deo je zadrzao rep punoglavca.

U jednoj srodnoj legendi, tronogu zabu kupa u novcu Lui Hai, jedan od Osam besmrtnika, drzavni minister, za koga se veruje da je bio veliki poznavalac taoisticke magije (ziveo u desetom veku nase ere). Nakon sto je dugo tragao za ovim mitskim stvorenjem, Lui Hai gaje nasao gde se krije unutar jednog dubokog bunara. Svestan da zaba voli novac, znao je kako da je namami, te je kao mamac upotrebio crvenu traku kojom su bili vezani zlatni novcici.

Ovaj prizor je i oslikan, i za ove slike se tvrdi da privlace veliko bogatstvo. Od tada je tronoga zaba sa novcicem u ustima postala simbol bogatstva i uspeha.

Legenda je rasla tokom vremena, i danas je tronoga zaba predstavljena kako sedi na gomili novca i zlatnim polugama, uvek sa novcicem u ustima. Lazne zabe su najbolje kada su napravljene od aventurine ili jaspisa. U stvari prema kineskoj mitologiji, tronoga zaba zivi na Mesecu, kojeg tokom eklipse uspeva da pojede. Kao rezultat toga, ponekada se za nju tvrdi da simbolizuje nedostizne stvari.

Minimalno je potrebno imati jednu. Optimalno je imati ih devet. Dostatno je i ako ih drzite u skupini od tri ili sest. Vazno je pri tom da ih drzite na podu, rasporedjene po svim delovima sobe na neupadljivim mestima, kao sto su prostor ispod troseda, sofe, stola, police i sl. I neka budu okrenute prema razlicitim stranama sveta, ali uvek tako da aktiviraju vase povoljne pravce.

Kada sednete na pod i zavirite pod namjestaj trebali biste videti prizor skupine zaba koja je netom doskakutala u Vas dom u namjeri da se tu nastani.

Ako imate samo jednu zabu, ona ne bi smela biti okrenuta prema ulaznim vratima, jer tako stvarate dojam da ona odlazi skupa s Vasim novcem. Ako imate tri, neka jedna gleda van, kao da ide po novac, druga prema unutra, kao da ga unosi u dom, a trecu postavite po zelji. Mozete i ispod svake zabe, koliko god ih imali, staviti i pravu novcanicu, ili kovanicu. Važno je zabe na stavljati u spavacu sobu, kao niti u kupaonicu ili kuhinju. Pojacavanje energije koja ce Vam doneti bogatstvo, ometace vas san, dok u kuhinji ima suprotan efekat. Dnevna soba je najpogodnija.

Mozda Vam se cini da su te zabe pomalo nesvakidasnje i da bi se tesko uklopile u Vas enterijer, mozda ste i u pravu, no povoljnost je u tome sto one ne smiju biti izložene na vidnim mjestima, a vjerujte, doista marljivo ispunjavaju svoju zadatak.
Par dragocenih slonova

Rec «slon» na kineskom zvuci kao hsing, sto ujedno znaci i «premijer». Otuda je slon simbol snage, mudrosti, energije i zdravog razuma – svih kvaliteta dobrog i moralnog vodje. On je takodje jedna od cetiri zivotinje koja predstavlja moc, a smatra se i jednim od osam budistickih blaga.

Na Tajlandu se beli slon smatra svetim stvorenjem, a u mnogim istocnjackim kulturama su bozanstva predstavljena kako jasu na slonu. U kineskoj kulturi, deca predstavljena kako jasu slona smatraju se simbolom srece.

U feng suiju slon ima sledece znacenje: smatra se da donosi srecu vezanu za uspon oca porodice i izglede da zauzme visoki polozaj. To dolazi od verovanja da slon nosi dragi kamen koji ispunjava zelje, tako da je simbolicko prisustvo u vasem domu oznacava mogucnost ispunjenja svih vasih zelja. Idealno bi bilo da imate par slonova, keramickih i postavili ih unutar ili van doma, ili sa strane ulaznih vrata – da simbolisu dolazak srece.

Za slona se takodje veruje da ce nerotkinje povecati izglede da rodi musko dete ukoliko bude drzala slonove u spavacoj sobi. Za Budu se veruje da je zacet tako sto je u obliku belog slona usao u majcin bok.
Veruje se da je izvrstan simbol za decu i da im donosi srecu.

Ukoliko zelite da drzite slona u svom domu bilo bi dobro da na njegova ledja postavite korpu sa dragocenim predmetima, jer to ima znacenje da slon donosi ove predmete u vas dom. Mozete na ledja postaviti i biljke koje cvetaju, kao i drugo cvece sa pozitivnom simbolikom. Za njega se kaze da ima snagu i energiju da iznese ceo svet na svojim ledjima.

Zlatne poluge na trgovackom brodu


Maketa trgovackog broda natovarenog raznim blagom, koje svedoci o njegovim uspesnim podvizima izuzetno je dobar simbol blagostanja. Mozete se posluziti bilo kakvom maketom brodica kojeg cete sami napuniti "blagom", novcicima, kristalima i mini zlatnim polugicama. Zavisno od materijala od kojeg je brodic nacinjen, odlucit cete u koji sektor ga treba postaviti. Drveni brod povoljan je u istocnom i jugoistocnom sektoru, metalni u zapadnom, severozapadnom i severnom, a keramicki i kristalni u severoistocnom i jugozapadnom sektoru. Postavite ga na nizi stocic.

Slika natovarenog broda koji uplovljava u luku ima jednako delovanje kao i maketa, a najpovoljnija je na istoku. Istok je prostor najstarijeg sina u porodici, a ovakva slika uvecati ce njegov uspeh u zivotu i preneti ga na celu obitelj.

Mozete postaviti model trgovackog broda u kancelariju, najbolje u foaje. Postavite brod da izgleda kao da plovi kroz prostoriju, a ne kao d ace da isplovi van. U tom slucaju rizikujete da izgubite novac. Okrenite ga tako da izgleda kao da ce da uplovi u luku – dopustite da vasa kancelarija bude njegova luka.

Postoji pregrst simbola koji privlace bogatstvo u Vas zivot. Da biste imali povecane prihode nije potrebno sve ih koristiti. Odlucite se za one koji Vam se najvise svidjaju i koji Vas osobno najvise asociraju na bogatstvo i blagostanje

Нема коментара:

Постави коментар