петак, 29. јануар 2010.

Pejzazni Feng Sui

Primena feng suija pocinje traganjem za povljnom lokacijom. U stara vremena od osnovne vaznosti su bile konture kao sto su brda i tokovi reka, danas strukture koje je stvorio covek poput zgrada, puteva i kompletnih naselja unose novu dimenziju u primeni. Stoga jedna sveobuhvatna analiza ukljucuje i analizu celicnih i betonskih zgrada, auto – puteva, regionalnih puteva, pa sve do “ slepih “ ulica, kao i nadvoznjaka ili pak metroa.

Najpovoljniji tip zemljista je neravan teren sa blagim uzvisicama, brdima i dolinama, s dosta sunceve svetlosti i hladovine, na kojima vetrovi ne duvaju jako.Planina sa blagim padinama u zaledjini a obliznji vodeni tok ispred njega predstavljaju izuzetnu osnovu za prosperitetan dom.Sto bi u urbanism uslovima znacilo da je savrseno uredu ako zivite na poslednjem spratu ,ako ta zgrada nije ajvisa u okolini, dok se na potkrovlja visokih zgrada gleda kao na prostor koji nema potporu, a samim tim ni njegovi stanovnici.

To znaci da kada ova pravila primenjujemo u naselju, vas dom ili zgrada u kojoj se nalazi vas dom treba da budu okrenuta tako da glavna vrata ili ulazna kapija nisu naspram planine, tj. da se ne konfrontiraju sa izrazito visokom strukturom. Da bi se izbegla konfrontacija sa “ planinom” resenje bi bilo premestiti ulazna vrata kako bi seta velika struktura nasla iza i dobila simboliku planine koja pruza zastitu.




Kako plavo sugerise vodeni element kuce nikada ne treba da imaju krov plave boje, to je ponekada dovoljan uzrok za izuzetne finansijske gubitke. Bazeni na krovu visoke zgrade cine vas izrazito ranjivim.

Nivo zemljista s leve strane vase kuce trebao bi da bude visi od nivoa sa desne starne. Ukoliko zivite u gradu, ta pravila bi se odnosila na postojanje donekle visih zgrade sa leve strane vase zgrade, dok bi zgrada sa vase desne strane trebalo daje nesto niza od zgrade sa leve strane. Tako bi bio stvoren klasican povoljan feng sui.

Oblici u feng suiju, bez obzira da li se radi o jednoj prostoriji, zgradi ili parceli, veoma su vazni kada se posmatraju iz vazduha ili sa nivoa zemljista. Stoga uvek traba teziti sto je moguce pravilnijem obliku. Pravilnost oblika obuhvata filozofiju celovitosti i simetrije.

Fizicki izgled okruzenja utice na prirodu vitalne energije koja ulazi u vas dom. Ona se uvek krece lagano, nikada pravolinijski, treperava je i putuje vetrom, ali se razlikuje od njega. Postoji u vazduhu, u zemlji, u void i ljudskom telu. Ljudski Č’I se posmatra kao zivotna sila koja majstorima borilackih vestina daje ismerenu snagu, a umetnicima i zanatlijama posebnu vestinu. Kineski metodi lecenja i nacin ishrane koriste analizu c’ija da bi na osnovu mesta na kojima je on blokiran postavila dijagnozu.

Otuda se ova povoljna energija koja proyima univerzum i opisuje kao magicna zivotna sila. No, kao i u svim drugim vidovima primene i pejzazni feng sui raspolaze paletom lekovitih sredstava. No, feng sui nije i ne treba da bude lek za sve, on je samo mocan dodatak vasoj sreci.

izvor:http://www.inter-caffe.com/lista-405-4.html

Нема коментара:

Постави коментар