субота, 16. јануар 2010.

TRPEZARIJA



Trpezarija

Prostorija u kojoj se porodica okuplja da bi obedovala, određuje ukupnu porodičnu sreću i utiče na međusoban odnos članova, a istovremeno na sposobnost porodice da stvara i održava svoju sreću i bogatstvo. Zbog toga njabolji položaj je kada ona zauzima središte doma i tako biva - srce doma.

Trebalo bi da se nalazi u blizini kuhinje, ali što dalje od ulaznih vrata.

Mora da odaje utisak prostranstva, vrlo je važno da ososbe mogu da ustanu sa svakog mesta za stolom, a da im pri tome ne smetaju zidovi ili nameštaj.

Stolovi za ručavanje mogu biti bilo kojeg oblika, najinspirativniji su okrugli dovoljno velike površine, položeni na jednoj velikoj i čvrstoj nozi. Pravilan položaj je od izuzetne važnosti, vodite računa da se nikada ne nalazi između dvoja vrata na takozvanoj "vatrenoj liniji", potom da se ne nalazi ispod noseće grede što svojom simbolikom označava gušenje sreće svih koji sede za njim.


Prostorija treba da bude dobro osvetljena, da bi protok vitalne energije bio nesmetan, tek pod tim uslovom večera obasjana svetlošću sveća će biti ono što očekujete.

Prostor treba da deluje prostrano i prijatno, pa, se u delu za obedovanje koriste ogledala koja pored toga što vizuelno stvara utisak prostranstva, isto tako simbolički udvostručuje količinu hrane koja se služi izazivajući osećanje obilja i blagostanja.

izvor http://www.inter-caffe.com/lista-405-4.html

Нема коментара:

Постави коментар