недеља, 31. јануар 2010.

Simbolika zmaja

Zmaj je nebesko stvorenje simbol uspeha i napretka, jedan od osnovnih yang simbola u kineskoj kosmologiji i mitologiji. Zmaj je simbol muske snage i plodnosti, njegov alter ego je feniks ; feniks simblizuje moc yina i zensku lepotu kada stoji pored zmaja. Tako da zmaj i feniks zajedno simbolizuju cara i caricu i bracnu srecu.

Zmaj je najmocniji simbol koji donosi srecu u kineskom pantteonu simbola. Kao jedan od cetiri nebeska stvorenja, i kao osnovni simbol feng shui-a, zmaj oznacava – pocetak. On je nosilac istoka, mesta odakle sunce izlazi i odakle dolaze prolecne kise. Tako simbolizuje dobru vodu, koja je za uzvrat simbol bogatstva. Takodje oznacava i kontinuiran uspeh, velika dostignuca i napredak.

Figure zmaja se u domu obicno izlazu u dnevnom boravku u istocnoj ili jugoistocnoj direkciji i tada treba da su izradjeni od drveta. Oni izradjeni od keramike, porcelana ili kristala se postavljaju u jugozapadne ili severoistocne sektore. Vazno je obratiti paznju i na samu velicinu, kako ne bi zagusio energiju doma. Najbolje replike zmaja su one obojene u zeleno ili napravljene od zelenog poludragog kamena tipa zada ili aventurina.

Uvek se postavlja u nivou ociju. Simbolika devet zmajeva,svaki zmaj u ovoj mocnoj kompoziciji ima posebnu snagu :

1. P'u-lao – predskazuje i stiti od opasnosti, obicno ukrasava zvona, gongove i cinije
2. Č'iu –niu – u kombinaciji sa muzikom stvara mocnu yang energiju
3. Pi-his – donosi srecu u obrazovanju i sticanju znanja
4. Pa-hsia – donosi snagu i podrsku
5. Čao-feng stiti hramove i druga sveta mesta
6. Čih ven – simbolizuje snagu vode nad vatrom
7. Suan-ni – stiti od gubitka i izdaja
8. Jai cu stiti psihu
9. Pi-kua stiti od parnicenja

Devet zmajeva predstavlja punocu zemlje i neba i podrazumeva osam osnovnih i sekundarnih smerova i najcesce se postavlja u blizini ulaznih vrata, jer tu pokrece punu snagu Chi-a.

Najmocniji od svih zmajeva su nebeski zmajevi za koje se kaze da donose veliku srecu glavi porodice. Njih treba razlikovati od zmajeva zemlje koji se vezuju za feng shui.

Slika zmaja donosi srecu domu i kancelariji u kojoj se nalazi. Moze da se postavi u svaki od uglova jer iako se vezuje za istok, on je povezan i sa svim ostalim pravcima. Lunarna Nova godina je posebno pogodna za pojacavanje energije simbola zmaja, sto se obicno u nasim uslovima realizuje kupovinom porcelanskih posuda oslikanih zmajevima ili postavljanjem skulpture zmaja sa perlom. Zmaj pokrece nove projekte i povecava kreativnost.



Ovo je skulptura Mang zmaja prepoznatljivog po cetiri kandze, symbol je privremene moci, koji drzi u svojim kandzama biser koji daje mudrost i prosvetljenje, sto je opet simbol sposobnosti kontrole nad svojim nagonima, licnoscu i opasnosti koje nosi moc, bogatstvo na zemlji, u smislu da moze da se zaboravi prava svrha covekovog postojanja na planeti.

Postoji predanje koje kaze da je neophodno probuditi zmaja tako sto mu se ucrtavaju posebnim ritualom, sama rec ''draco'' izvedena je iz grcke dracon – najveca zmija – mitoloski simbol besmrtnosti i obnavljanja.

www.inter-caffe.com/lista-405.html

1 коментар: