уторак, 19. јануар 2010.

UNIVERZALNI LEKOVI

BILJKE

U prostoru predstavljaju ključan lek zato što imaju sposobnost da negativnu energiju pretvaraju u pozitivnu. One podstiču rast i napredak u pojedinim segmentima koje aktiviraju.

Način na koji se koriste za lečenje je da ih jednostavno postavimo u sektor u kojem imamo poteškoće ili koji želimo aktivirati. Dobro imati što više biljaka, i to onih zaobljenog lišća, poput fikusa ili krasula, te raznih drugih cvetnica. Po pravilu što su krupnije, stvaraju više energije, s druge strane mali prostori ne preferiraju postavljanju krupnih biljaka, jer će to izazvati kontra efekat, odvući energiju i suziti perspektivu u datoj oblasti.

Kaktusi, agave, palme te biljke oštrih listova, koje imaju trnje na koje se čovjek može "ubosti" nije dobro imati, jer loše zrače i kidaju auru. No, ako ih netko već ima, treba ih smestiti u neki ugao, što dalje od blizine čovjeka, a najbolje ih je držati spolja.
Svetlo

Optimalan je prostor s mnogo svetla, po mogćnosti prirodnog. Potrebno je osvietliti sve, uključujući i mračne prolaze i hodnike, a poželjne su lampe oblog oblika. Najvažnije je da njihov dizajn nije agresivan: da ne štrče, niti da izgledaju kao da "napadaju". Moraju izgledati skladno i biti od prirodnog materijala, poput rižina papira, drveta ili metala, a nikako plastične ili sintetičke.

Odlične su i sveće koje dižu energiju u uglovim stana najbolje su prirodne a sama boja dodatno može potencirati željeni efekat, dok su posebno zdrave biolampe: prodaju se kao svetlo za biljke, a u sebi sadrže celi UV spektar te su izvrsna imitacija sunčeve svetlosti

Dobro je imati i indirektno svetlo kada želimo naglasiti određeni objekat u prostoru (slika, kristal, biljka). Svetlo spada u efikasan lek za lečenje prostora koji nedostaje ili negativnog prostora, metod je izvodljiv samo kada se nedostajuća oblast nalazi van internog prostora i kada je stanar u mogućnosti da postavi osvetljenje u zamišljeni ugao. Idealno bi bilo da izvor svetlosti obasjava iz zamišljenog ćoška negativan prostor.


MIRISI

Mirisi su takođe manifestacija energije zapaljeni u keramičkim aroma-lampama, mirisi harmonizuju prostor i psihu te unose potpuni mentalni sklad.

Svi mirisi su podjednako dobri u podsticajne mirise spada miris sveže skuvanog čaja, zatim diskretan miris esencijalnih ulja. Prostor leče i mirisni štapići - insensi.

Nakon poseta agresivne ili bolesne osobe, trebalo bi zapaliti ruzmarin ili tamjan.

ZVONČIĆI

Vazdušni zvončići su najbolji feng shui lek koji se koristi da bi se energija preusmerila, ili da bi joj se promenuo tok, postavljen ispred istaknutog oštrog ruba, ublažava njegovo štetno delovanje, a obešen pokraj ulaznih vrata čisti auru onih koji ulaze.

Znatno jače deluju spolja u vrtovima i na terasama, ali i u stanu su delotvorni jer pokrću energiju. Oni su idealan potez u slučaju da postoje problemi sa susedima koji nas ”masiraju” preglasnom muzikom ili porodičnim sukobima, koriste se i da ”izleče” problem buke iz kafića u blizini ili nekog drugog objekta koji vam smeta.

Oni variraju po veličini, obliku, materijalu i broju cevčica od kojih su sačinjeni. Samim tim postoji velika razlika u zvuku koji proizvode, stoga pažljivo pravite izbor jer treba pogoditi pravu kombinaciju zvuka i boje.

Zvončići od drveta dobro je postaviti na istok i jugoistok, dok ona metalna odgovaraju severu, severozapadu i zapadu. Moraju biti kvalitetno izrađena, odnosno od punog drveta te čistih metalnih cevčica kroz koje prolazi zvuk, odnosno frekvencija visoke energije.

VODA

To je element koji nosi blagostanje pa je dobro vodu imati u prostoru, bilo doslovno (u akvariju ili fontani) ili na slici, ili predstavljenoj kroz neki predmet plave boje.

Vodeni objekti se postavljaju na tačno određenim mestima, najčešće u blizini ulaznih vrata, a u poslovnim objektima obično u vidu fontana i vodoskoka su izuzetno popularno sredstvo koje donosi bogatstvo. U domu se koriste da bi privukli dobru sreću, ubrzali prosperitet, poboljšali društveni položaj i materijalni status i zdravlje.

U praksi se najdelotvornijim pokazala fontana s kuglom ili akvarijum s neparnim brojem riba koje valja postaviti na sever i jugoistok.



KRISTALI

Oni su izuzetno moćni, jer čiste prostor tako što upijaju negativna zračenja, a isvremeno ojačavaju zdravlje. Dele se na dve potpuno različite vrste: čiste, providne, često fasetirane(dijamant), i drugu vrstu –neobrađene kristale a njapoznatji su:ametist, rozenkvarc, i providni kristal. Ovi organski minerali nose određeni energetski naboj koji ima veze sa emocijama, telesnim organima, ciljevima i drugim segmentima života (spiritualnost, novac, ljubav, brak). Njihovi efekti zavise od osobina koji određeni primerak nosi, i zato je izuzetno važnopre upotrebe dobro proučiti svojstva i delovanje.

Veći komadi mogu da se postave na police, pokraj uzglavlja ili pokraj radnog mesta. U feng shuiju najuobičajeniji je gorski kristal, jer ima univerzalno delovanje, a povezuje se sa zdravljem i čićenjem krvnih sudova.

No, delotvorni su i ostali: u jugozapadnom uglu ljubavi čuda čine dva rozenkvarca ili granata. Kristali se na nisci mogu obesiti i preko opasnih oštrih rubova. Njihova upotreba preporučuje se jedino onima koji ih doživljavaju kao živa bća te su ih spremni čistiti jednom mesečno. U suprotnom, deluju štetno, nagomilanom negativnom energijom.



BOJE

Izbor boje,dezena i materijala nije stvar samo ličnog ukusa, er se radi o “detaljima” koji utiču naokruženje, a time i život čoveka. Razlog tome je što i oni predstavljaju manifestaciju energije.

Poželjne su vedre, radosne i životne boje, jer one korespondiraju sa dešavanjima, drštvenošću i aktivnostima svih vrsta, dok hladne kreiraju različita stanja, počevši od prijatne opuštenosti do pospanosti i pasivnosti , deprsivnosti.

Boje mogu kreirati konflikte, i destabilizovati energiju pojedinih segmenata života ili celog prostora (života).

S druge strane mogu da podstaknu i održavanje životnog uspeha, kreativnosti i životne radosti. Najbolje su kuhinje u žutoj, narandžastoj ili crvenkastoj boji, dok zelena u radnom kutku potstiče širinu uma i bogaćenje. Blagostanje donosi zlatna, pogotovo ako je to boja zavesa koje se malo vuku po podu.
Slike i fotografije

Slike i fotografije koje pokazuju sreću i zadovoljstvo, udvostručuju ta osćanja i na materijalnom nivou. Na primjer, ozdravljenje bolesnog čoveka ubrzava fotografija koja ga prikazuje zdravog stavljena u istočni deo doma.

Dakle prilikom izbora treba razmisliti o:

- karakteristikama životnog prostora koji želimo da ojačamo
- sopstvene ciljeve i želje
- boje koje dominiraju slikom
- simboliku same slike

Ogledala



Ogledala i prozori omogćuju jasno mišljenje i donošenje odluka, izuzetno su moćna korektivna sredstva kada imamo prostore nepravilnog oblika, a izbor veličine moblika je uslovlje sektorom i kompasnom orjentacijom. Izuzetno je važno obratiti pažnju na prizor koji se u njemu ogleda. Strateški postavljena mogu biti izuzetno blagotvorna.
Simboli

Iako je delotvorno sve ono što za nekoga ima lično značenje u njegovom sistemu vrednosti, znatno jače djeluju simboli univerzalnog karaktera, jer sadrža moćnu vibraciju nagomilanu kroz vekove energetski umnoženu iz snage grupne svesti.

Feng shui tako koristi:

- sunce koje je dobro staviti na spoljašnju stranu ulaznih vrata jer priziva bogatstvo, zdravlje i obilje sretnih okolnosti.

- žirafa, pak, donosi jasnoću pri donošenju dugoročnih odluka pa ju treba postaviti na sever.

- kornjača garantuje sigurnost, a feniks simbolizira mir i sreću u ljudskim odnosima te aktivira lepotu i inspiraciju pa ga je dobro držati na južnoj strani.

- zmaj pokrće nove projekte i povćava kreativnost te se stavlja na istok, obvezno na višu poziciju od tigra, koji štiti ukućane od krađa i ozleda te aktivira vitalnost i unutrašnju snagu, a stavlja se na zapad.



U feng shui učenju najvažnija je - čistoća. U neredu ne deluje ni najmćoniji feng shui lek.

1 коментар:

  1. same informacije o ovoj temi me odmaraju ,mogu da zamislim kako je onda biti u stanu koji je opremljen po fengshui

    ОдговориИзбриши